Święta/ Okazje

Walentynkowa rolada

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Krem:

Już niebawem Święto Zakochanych, więc zapraszam na walentynkową roladę czekoladową z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Puszyste ciasto i delikatny krem to doskonałe połączenie, a wszystko utrzymane w kolorach miłości.

 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku (lub żelu)

 

Krem:

  • 400 g śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Odłożyć 6 łyżek ciasta, a do pozostałego dodać kakao, wymieszać. Do odłożonej masy wsypać odrobinę czerwonego barwnika (dosłownie na czubku wykałaczki), a następnie całość przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki strunowej, odcinając rożek.

 

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować kontury serc, które należy wypełnić czerwoną masą. Proponuję podpiec przez około 5 min. przygotowane serduszka, żeby nie straciły kształtu. Następnie na nie wylać ciasto kakaowe. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.

 

Gorący placek wyjąć na ścierkę i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić z fixem na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem połączyć z serkiem mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Na koniec zabarwić masę przy użyciu barwnika spożywczego.

 

Placek rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasto: Gotuj krok po kroku Nr 1/2014