Śniadania

Jajka zapiekane z serem i szynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Baaardzo smaczne i sycące śniadanie. Z przepisu wychodzi spora porcja dla kilku osób. Koniecznie spróbujcie!

 

Składniki:

  • 6 plastrów szynki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • ok. 3 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 200 g żółtego sera
  • 3 kromki chleba tostowego lub czerstwa bułka (można również użyć zwykłego chleba)
  • 1 szklanka mleka
  • masło
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporna wysmarować masłem. Na dno wyłożyć wędlinę posmarowaną musztardą. Najlepiej przekroić ją na pół lub na cztery, żeby później łatwo było wyjmować zapiekankę. Ugotowane jajka przekroić na pół i ułożyć na szynce, przeciętą częścią do dołu. Chleb tostowy pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na maśle na chrupko.

Mleko połączyć z surowymi jajkami, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 150 g dodać do jajek. Tak powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać grzankami, a następnie pozostałym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów