Składniki
Bardzo egzotyczny sernik dla wielbicieli tego typu smaków. Mi osobiście nie bardzo smakowało, ale byli tacy, którzy zachwycili się takim zestawieniem składników.
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych kakaowych
- 80 g masła
- 1 kg sera na serniki z wiaderka
- 3 owoce mango
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 150 g cukru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na piasek i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki.
Dwa owoce mango obrać i zmiksować na puree. Przełożyć do dużej miski, a następnie zmiksować z serem, jajkami, budyniami (proszek) i cukrem. Masę serową wylać na spód z herbatników. Ciasto piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ostatni owoc mang obrać, pokroić w pół plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i lekko tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Źródło: Gazetka Biedronki