Serniki

Sernik mango

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Bardzo egzotyczny sernik dla wielbicieli tego typu smaków. Mi osobiście nie bardzo smakowało, ale byli tacy, którzy zachwycili się takim zestawieniem składników.

 

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych
  • 80 g masła
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka
  • 3 owoce mango
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki.

 

Dwa owoce mango obrać i zmiksować na puree. Przełożyć do dużej miski, a następnie zmiksować z serem, jajkami, budyniami (proszek) i cukrem. Masę serową wylać na spód z herbatników. Ciasto piec  przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Ostatni owoc mang obrać, pokroić w pół plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i lekko tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gazetka Biedronki