Serniki

Sernik kokosowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Sernik to idealne ciasto na każdą okazję. Ja lubię je chyba w każdej wersji - no może oprócz tego z bakaliami. A dzisiaj zapraszam na bardzo dobry serniczek z wiórkami kokosowymi i wiśniami zatopionymi w galaretce. Lekka kwasowość owoców idealnie komponuje się ze słodkim serkiem. Polecam!

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 500 g serka waniliowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 słoik wiśni
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki (najlepiej wiśniowej

 

Przygotowanie:

Z następujących składników zagnieść ciasto: 250 g mąki, 125 g masła (pokrojonego na kawałki), cukier wanilinowy, 75 g cukru, 1 jajko i szczypta soli. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (jeśli będzie klejące i mało plastyczne należy wstawić je na kilkanaście minut do lodówki) na koło o średnicy ok. 34 cm. Przygotowany spód przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Na to wysypać 20g wiórków kokosowych. Piekarnik rozgrzać do 175°C.

 

Serki waniliowe utrzeć z mascarpone, resztą cukru, 4 jajkami i sokiem z cytryny. Wiórki (50g) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do serków. Na spód ciasta wylać masę serową. Piec około 50-60 minut na dolnym poziomie piekarnika. Po upieczeniu wystudzić.

 

Wiśnie odsączyć, zlewając szklankę soku. Ułożyć je gęsto na serniku. Galaretkę rozpuścić w soku wiśniowym i tężejącą wylać na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014