Pierwszy raz miałam okazję przygotowywać polędwiczkę i w takim wydaniu bardzo nam smakowała. Mięso było soczyste i dość pikantne, ponieważ użyłam bardzo ostrej musztardy, którą można zastąpić delikatniejszą. Do tego pieczarki, lekko słona szynka, a wszystko zawinięte w niezawodne ciasto francuskie. Polecam!
Składniki:
- ok 500 g polędwiczki wieprzowej
- opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- 350 g pieczarek
- 100 g szynki prasciutto
- 1 żółtko
- 3 łyżki musztardy (użyłam rosyjskiej)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- oliwa
Puree ziemniaczane:
- 400 g ziemniaków
- 300 g selera
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.
Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.
Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę. Zalać osoloną wodą i ugotować (około 20 min.). Warzywa odcedzić, utłuc z dodatkiem masła i śmietany. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z roladą z polędwiczki, pokrojoną w plastry.
Smacznego!
Źródło: Kulinarne inspiracje Biedronki (przepis Jana Kuronia)