Składniki
Tym razem przedstawiam Wam propozycję na prosty, smaczny i efektowny obiad. Inna (zdecydowanie lepsza) wersja tradycyjnego kotleta z ziemniakami. Koniecznie spróbujcie!
Przygotowanie:
Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć n tarce o grubych oczkach. Dodać sól i pieprz. Odstawić na chwilę, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Dodać jajka, starty żółty ser oraz mąkę (masa powinna być dość gęsta, ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków).
Kotlety opłukać (jeśli są zbyt grube to należy je delikatnie rozbić), doprawić solą oraz pierzem. Na koniec obtoczyć w mące. Z ziemniaków uformować kotlety, na każdy położyć plaster mięsa i przykryć drugą częścią farszu ziemniaczanego. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2016