Składniki
Przepyszny obiad! Roladki z piersi kurczaka faszerowane serem mozzarella i musztardą dla wyostrzenia smaku. Całość owinięta szynką Schwarzwaldzką i ciastem francuskim. Danie jest sycące, a do tego ładnie się prezentuje. Baaardzo polecam!
Składniki:
- 1,5 piersi z kurczaka (3 pojedyncze filety)
- 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu zalewy)
- 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam Dijon i Sarepskiej)
- 100 g szynki Schwarzwaldzkiej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pieprz
- 1 jajko
Przygotowanie:
Piersi umyć, osuszyć, podzielić na pojedyncze filety i każdy naciąć tworząc kieszonkę. Oprószyć pieprzem. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą. Tak przygotowanym farszem nadziać kurczaka.
Plastry szynki Schwarzwaldzkiej (po 3) ułożyć tak aby nachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej). Na nie wyłożyć roladkę i zwinąć wędlinę. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Każdą ponacinać z lewej i prawej strony na paski o szerokości ok. 1cm (tak jak na zdjęciu poniżej) i składać na przemian tworząc warkocz. Jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch roladek. Miałam w planie posypać górę sezamem, ale niestety zapomniałam. Następnym razem na pewno to zrobię.
Piec w piekarniku w 180°C przez około 30-40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Smacznego!