Dania mięsne i obiady

Pierogi z serem, pieczarkami i salami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Farsz:

Co powiecie na pierogi z serem żółtym i pieczarkami?? Każdy był zdziwiony i zaciekawiony tym pomysłem, jednak był on jak najbardziej trafiony. Pierogi w takiej wersji bardzo nam smakowały. Przepis jak zawsze trochę zmodyfikowałam i dodałam salami do wyostrzenia smaku. Następnym razem zrobię z innego przepisu na ciasto, bo te wydawało mi się mało plastyczne. Polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Farsz:

  • 5 dużych pieczarek
  • masło (ok. 2 łyżek)
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g salami
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle przez kilka minut, aż woda odparuje. Następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia. Ser żółty również zetrzeć n grubych oczkach i dodać do pieczarek. Salami pokroić w małą kostkę i wymieszać z resztą farszu. Doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Wlać wrzątek i wymieszać łyżką. Gdy mąka wchłonie wodę, wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki płat, a następnie za pomocą kubka lub szklanki wyciąć koła. Na każdym krążku wyłożyć porcję farszu i dokładnie skleić brzegi pieroga.

 

Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Na gorące można wyłożyć odrobinę masła i zetrzeć trochę sera.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 2/2014