Dania mięsne i obiady

Pulpeciki w sosie azjatyckim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Mnie ta kombinacja smaków nie zachwyciła, ale za to mojemu narzeczonemu bardzo smakowało, więc wszystko zależy od gustu i preferencji kulinarnych. Zdecydowanie bardziej smakują mi same pulpeciki, które mają wyraźny smak i są mocno pikantne. Z przepisu wychodzi duży garnek na kilka dni, ale można przygotować danie z połowy porcji.

 

Składniki:

Pulpeciki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowo- wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + ok. 6 łyżek do obtaczania pulpecików
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 2 puszki pomidorów krojonych (każda po 400g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki sosu sojowego japońskiego

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mięso, pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę, cynamon, bazylię, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować małe pulpeciki, obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju, na złoto z każdej strony.

 

Cebulę pokroić w półtalarki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Na warzywa zetrzeć imbir. Papryczkę chilli drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać przygotowane warzywa. Dusić przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i mleko kokosowe. Na koniec wlać japoński sos sojowy. Chwilę gotować do połączenia się składników i smaków. Pulpeciki wrzucić do garnka z sosem i gotować około 8 minut.

Danie podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło:Pascal Brodnicki