Składniki
Ciepły kociołek na chłodne jesienne i zimowe dni. Mało skomplikowany i przygotowuje się go w jednym garnku. W smaku przypomina leczo. Polecam!
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 3 średnie cebule
- 2 duże marchewki
- puszka groszku konserwowego
- 150 g marynowanej papryki
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 700 g parówek lub cienkiej kiełbasy
- 3 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
- 6 łyżek pikantnego keczupu
Przygotowanie:
Do garnka wlać olej, gdy się rozgrzeje dodać pokrojoną w piórka cebulę.Gdy się zeszkli wrzucić startą na tarce na grubych oczkach marchew. Wlać zalewę z groszku i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka z warzywami. Następnie wlać sok pomidorowy, dodać groszek i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz cukier. Całość zagotować.
Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem pomidorowo warzywnym. Dodać keczup i musztardę. Chwilę gotować, aż sos będzie aksamitny i gęsty. Podawać gorące.
Smacznego!
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów