Dania mięsne i obiady

Kociołek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Ciepły kociołek na chłodne jesienne i zimowe dni. Mało skomplikowany i przygotowuje się go w jednym garnku. W smaku przypomina leczo. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • 150 g marynowanej papryki
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 700 g parówek lub cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 6 łyżek pikantnego keczupu

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać olej, gdy się rozgrzeje dodać pokrojoną w piórka cebulę.Gdy się zeszkli wrzucić startą na tarce na grubych oczkach marchew. Wlać zalewę z groszku i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka z warzywami. Następnie wlać sok pomidorowy, dodać groszek i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz cukier. Całość zagotować.

Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem pomidorowo warzywnym. Dodać keczup i musztardę. Chwilę gotować, aż sos będzie aksamitny i gęsty. Podawać gorące.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów