Składniki
Baaaardzo smaczna zupka, z dużą ilością pieczarek oraz kuleczkami mięsnymi. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Dokładnego źródła przepisu nie znam, a dostałam go od mamy.
Składniki:
- 2 l bulionu ugotowanego z użyciem kostki bulion grzybowy i warzyw (marchew, pietruszka, seler)
- 1 kg pieczarek
- 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka, ale doskonale sprawdzi się również mięso z szynki)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 serki topione pieczarkowe
- sól, pieprz
- vegeta
Przygotowanie:
Z 2 l wody ugotować wywar z dodatkiem kostki bulion grzybowy i warzyw.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż płyn odparuje.
Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Z mielonego formować małe kuleczki. Aby masa nie przywierała do rąk, należy zwilżyć dłonie wodą.
Do wywaru wrzucać kolejno kulki mięsne, a następnie pieczarki. Gotować około 20-30 minut, zależnie od użytego mięsa. Na koniec dodać serki topione i doprawić do smaku vegetą.
Smacznego!