Składniki
Kolejne ciasto bez pieczenia. Idealny przepis na upalne dni, kiedy sama myśl stania w kuchni przy gorącym piekarniku budzi niechęć i przerażenie. Poza tym sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc tym bardziej warto spróbować.
Składniki:
- 1 kg twarogu na serniki (z wiaderka)
- 200 g miękkiego masła
- 24 herbatniki
- 200 g cukru pudru + do posypania
- ok. 30 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce sera. Mieszać do połączenia składników.
Na blacie wyłożyć arkusz folii aluminiowej i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary 3 x 8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej. Na środku ułożyć w rządku truskawki. Na owoce wyłożyć pozostałą masę.
Włożyć ręce pod folię aluminiową, podnieść zewnętrzne rzędy ciastek i docisnąć tak, aby utworzyły trójkąt. Podczas tej czynności trochę masy może wypłynąć, więc należy ją zebrać. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie serowe trójkąty pokroić w plastry i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2013