Ciasta

Kremowy torcik czekoladowy z praliną orzechową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Masa czekoladowa:
 Pralina:

Na zbliżające się Święta polecam coś dla wielbicieli czekolady. Obłędne ciasto o kremowej konsystencji. Pięknie się prezentuje i kawałek wystarczy, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Kolejnym razem zmodyfikuję recepturę i przygotuję praliny, tym razem z mleczną czekoladą. Polecam!

 

Składniki:

Spód

  • 120 g orzechów laskowych
  • 40 g masła
  • 20 g mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu

 

Masa czekoladowa:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 350 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 żółtka

 

Pralina:

  • 100g orzechów laskowych
  • 4 łyżki wody
  • 60g cukru

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, miód i zmielone orzechy laskowe. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć przygotowaną masę orzechową, docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 min. w temp. 180°C.

 

Czekoladę posiekać. W garnku zagotować śmietankę z kawą. Zmniejszyć ogień na minimalny, dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodawać partiami masło. Gdy masa przestygnie wmieszać żółtka.

Gotową warstwę czekoladową wylać na podpieczony spód. Wstawić do lodówki na całą noc.

 

Przygotować kawałek papieru do pieczenia (ok. 25cm x 25cm). Na patelnię wlać wodę, wysypać dno równomierną warstwą cukru i podgrzewać na niewielkim ogniu (nie mieszać) aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Całość wyłożyć na wcześniej przygotowany papier, wyrównać. Zastygniętą pralinę połamać na kawałki i udekorować torcik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 10 październik 2014