Składniki
Smaczna tarta na kruchym cieście z bardzo truskawkowym nadzieniem, które konsystencją przypomina piankę. Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc spieszcie się z przygotowaniem.
Składniki:
Spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka kropel aromatu waniliowego
Masa:
- 350 g truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- 330 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło, żółtko, kwaśną śmietanę i aromat waniliowy. Składniki szybko zagnieść. Formę to tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby para miała ujście. Następnie ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie tartę piec przez około 12-15 minut w temp. 200°C.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny. Mus przelać do garnka i podgrzewać do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać mus truskawkowy. Miksować na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników. Gotowy krem wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną tartę pokroić i udekorować kleksami z bitej śmietany.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2014