Składniki
Biszkopt idealny - dla wielu stanowi nie lada wyzwanie. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu nie będziecie już chcieli próbować innego! To doskonała baza wszystkich tortów oraz ciast z owocami, kremami. Nie zawiera proszku do pieczenia, wychodzi idealnie prosty i nie opada po upieczeniu. Przy okazji jest też trochę frajdy, ponieważ po wyjęciu z piekarnika trzeba go upuścić na podłogę :)
Składniki (ø 26):
- 8 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.
Smacznego!
Źródło: Blog Moje Wypieki