Ciasta

Rolada Hawajska

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:

Dzisiaj nasze święto, więc wszystkim Paniom życzę wszystkiego dobrego i zapraszam na pyszną roladę z masą śmietanową z dodatkiem Malibu, wiórkami kokosowymi  i ananasem.

 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki Malibu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 3 plastry ananasa z puszki

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temp. 180°C. Gorący placek wyjąć na ścierkę (papierem do góry), zdjąć papier i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić. Dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach. Następnie wlać Malibu i wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem. Ananasy pokroić w małą kostkę i rozłożyć w jednej linii wzdłuż dłuższego boku (tak jak na zdjęciu). Roladę ciasno zwinąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!