Składniki
Dzisiaj nasze święto, więc wszystkim Paniom życzę wszystkiego dobrego i zapraszam na pyszną roladę z masą śmietanową z dodatkiem Malibu, wiórkami kokosowymi i ananasem.
Składniki:
Rolada:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki Malibu
- 200 ml śmietany 30%
- 40 g wiórek kokosowych
- 3 plastry ananasa z puszki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temp. 180°C. Gorący placek wyjąć na ścierkę (papierem do góry), zdjąć papier i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić. Dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach. Następnie wlać Malibu i wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem. Ananasy pokroić w małą kostkę i rozłożyć w jednej linii wzdłuż dłuższego boku (tak jak na zdjęciu). Roladę ciasno zwinąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
Smacznego!