Ciasta/ Desery bez pieczenia

Pudding czekoladowy z sosem kokosowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś coś dla czekoladożerców: bardzo dobry deser, jednak dość słodki. Nie da się go dużo zjeść, ale wszystkim bardzo smakował. Podstawą sosu jest biała czekolada, a aromat kokosowy nie jest tu mocno wyczuwalny i dominujący.

 

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 3/4 szklanki słodzomego mleka skondensowanego
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki Malibu lub likieru kokosowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Gorzką czekoladę połamać na kostki. W rondlu zagotować 1,5 szklanki wody z mlekiem skondensowanym i cukrem wanilinowym. Dodać czekoladę, cały czas podgrzewać na mały ogniu, aż do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia, dodać ubite na puszystą masę żółtko, wymieszać i ponownie zagotować, a następnie wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i i połączyć z letnią masą. Pudding przełożyć do foremek i wstawić do lodówki, aby stężał.

 

Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietanką oraz Malibu i mieszać aż powstanie gładki sos. Schłodzony deser wyjąć z foremek (wstawiając każdą foremkę na chwilę do gorącej wody) i polać przygotowanym sosem.

 

Foremki, które wykorzystałam w przepisie kupiłam w tesco: link

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję

Różane babeczki

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ostatnio nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowywanie ciast lub bardziej pracochłonnych dań, dlatego po raz kolejny proponuję deser bez pieczenia. Obiecuję, że kolejne ciasto będzie bardziej tradycyjne :) A tymczasem zapraszam na słodkie, kremowe babeczki wykończone różą.

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • 250 g sera ricotta
  • 125 g sera mascarpone
  • 10 g żelatyny
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 9 herbatników przekładanych nadzieniem czekoladowym (typu HIT)

Do posmarowania i dekoracji:

  • 125 g sera mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • opakowanie fizu do śmietany
  • łyżka cukru pudru
  • barwnik (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuśić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone wymieszać z serem ricotta, cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Formę na muffiny wyłożyć folią aluminiową (9 zagłębień) i wypełnić masą. Wstawić na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie na wierzch wyłożyć po ciastku i lekko docisnąć. Wyjąć babeczki z formy i odwrócić tak, aby herbatnik znajdował się na dole.

 

Śmietanę ubić z fixem i cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać (można dodać odrobinę barwnika). Każdą babeczkę posmarować przygotowaną masą i wyrównać. Na wierzchu wycisnąć szprycą różę (używając końcówki z dużą gwiazdką).  Zobacz  film instruktażowy.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Espresso

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolejna propozycja dla leniwych. Deser bez pieczenia o smaku kawowym, który przypomina tiramisu. Mało słodki, kremowy i delikatny.

 

Składniki:

Spód:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g masła

Masa kawowa:

  • 100 ml kawy (z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 350 g serka waniliowego
  • 500 g sera ricotta
  • 15 g żelatyny
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 300 g śmietany 30%

Dekoracja:

  • gorzkie kakao
  • wiórki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Około 100g biszkoptów przeciąć na pół (12 sztuk). Pozostałe biszkopty pokruszyć na pył. Masło roztopić i wymieszać z biszkoptami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć je w dno formy. Wokół brzegu tortownicy ustawić połówki biszkoptów, lekko docisnąć do ciasteczkowego spodu.

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Zaparzyć kawę i odstawić do przestygnięcia. Wymieszać serek ricotta z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kawę. Do żelatyny przełożyć 3 łyżki masy serowej, wymieszać,a następnie połączyć z całością kremu. Śmietanę ubić na sztywno i gdy masa serowa zacznie tężeć, dodać bitą śmietanę. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, a wierzch posypać gorzkim kakao i wiórkami czekoladowymi.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Torcik straciatella z brzoskwiniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Torcik na bazie serka waniliowego i śmietany, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Dla urozmaicenia smaku wzbogacony brzoskwiniami. Prosty w przygotowaniu i co ważne dla zapracowanych, zabieganych i nie lubiących spędzać w kuchni dużo czasu- bez pieczenia.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 250 g śmietany 30%
  • 500 g serka waniliowego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru

Dekoracja:

  • 160 g śmietany 30%
  • 1 pełna łyżeczka cukru pudru
  • fix do śmietany
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i dodać do nich rozpuszczone masło. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

 

Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Śmietanę (250g) ubić na sztynwo. Twaróg wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać kawałki czekolday. Żelatynę wymieszać z 3 łykami masy serowej, a następnie połączyć ją z resztą masy. Na koniec dodać ubitą śmietaną i wymieszać wszystko łyżką. Nadzienie wyłożyć na ciasteczkowy spód.

 

Pozostałą śmietanę ubić z fixem oraz cukrem. Przełożyć ją do szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować brzeg ciasta. Połówki brzoskwiń przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na cieście  tak, aby na siebie zachodziły. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Babka jogurtowo-jagodowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Babka robiona w ekstremalnych warunkach: bez miski, miksera i wagi. Pomimo braku wymaganego sprzętu wypiek bardzo udany. W smaku przypomina lekki sernik jagodowy z delikatną nutą kokosową.

 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 300 g serka waniliowego (użyłam sera z wiaderka na serniki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek likieru kokosowego (użyłam Malibu)
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 300 g jagód (mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmroźić)
  • 1/2 opakowania biszkoptów (ok. 90g)
  • 1 cytryna
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem i cukrem pudrem. Do masy wycisnąć sok z cytryny i wlać 3 łyżki Malibu. Śmietanę ubić na sztywno. Masę jogurtowo-serową połączyć z żelatyną i delikatnie wmieszać śmietanę.

Świeże jagody przebrać i opłukać (mrożone rozmrozić). Dodać cukier wanilinowy i wymieszać. Do tężejącej masy dodać owoce. Formę do babki napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć je w masę i nasączyć pozostałym likierem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem zanurzyć foremkę na kilka sekund w misce z gorącą wodą i przełożyć babkę na talerz.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tina Nr 12/2012

Torcik kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny przepis bez pieczenia :) Miało być ciasto do kawy w stylu tiramisu i smakuje podobnie. Deser jest bardo delikatny i przypomina lekką, kawową piankę, której gorycz przełamują słodkie draże. Polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Masa kawowa:

  • 500 g sera ricotta
  • 250 g serka waniliowego
  • 15 g żelatyny
  • 100 ml kawy rozpuszczalnej (z 2 pełnych łyżeczek)
  • 8g cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 60 g draży orzechowych
  • 250 g smietany 30%

Warstwa śmietanowa:

  • 250 g smietany 30%
  • 1 opakowanie fixu do smietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • 20 g draży orzechowych
  • 1 łyżeczka kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruczyć (naszybciej przy pomocy blendera lub włożyć do foliowej torebki i rozkrszyć wałkiem). Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami ciastek. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy kawowej.

 

Zaparzoną kawę odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie rozpuścić i również odstawić do przestudzenia. Serek ricotta wymieszać z serkiem waniliowym, cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać kawę i ponownie wymieszać składniki. Do żelatyny dodać 4 łyżki masy kawowej i wymieszać, a następnie połączyć ją z całością masy serowo kawowej.

 

Draże orzechowe posiekać. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy masa serowo- kawowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i wymieszać (najłatwiej trzepaczką). Na koniec wsypać draże. Krem wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie ubić śmietanę z fixem i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na wierzch torciku. Widelcem zrobić wzory, posypać kakao (przez sitko) i rozsypać draże. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z, Dr. Oetker

Deser kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kawowy i kremowy deser, który uwielbiam, chociaż nie lubię kawy :) Można go podać na wiele sposobów: jako ciasto, deser w pucharkach lub nawet tort! Baaardzo polecam.

 

Składniki:

  • 1,5 opakowania biszkoptów (po 120g)
  • 450 ml śmietany 30%
  • kilka kropel aromatu rumowego  (użyłam połowę 4,5 g fiolki)
  • 7 łyżek cappuccino w proszku  (użyłam orzechowej)
  • 5 łyżeczek zaparzonego cappuuccino
  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (użyłam duzego 64g)
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

W garnku wymieszać 7 łyżek cappuccino ze 120 g cukru i 1,5 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń waniliowy i dodać do mieszanki z cappuccino. Całość zagotować, cały czas mieszając. Na koniec wlać aromat rumowy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zaparzyć cappuccino do nasączenia biszkoptów.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie utrzeć z żółtkiem (najlepiej trzepaczką do ubijania) i połączyć z masą budyniową intensywnie mieszając. Na początku może się wydawać, że masa się zważyła i powstaną grudki, ale należy cierpliwie mieszać, aż składniki się połączą. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm), spód pucharków lub jednorazowych pudełeczek wypełnić biszkoptami. Jeśli przygotowujecie deser w tortownicy należy wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciastka nasączyć zaparzonym cappuccino. Na biszkopty wyłożyć masę kawową i wyrównać.  Ponownie ułożyć ciastka i skropić pozostałym cappucccino. Śmietanę ubić z 1,5 łyżki cukru pudru i wyłożyć na wierzchu deseru. Można posypać kawą lub zabarwić śmietanę barwnikami spożywczymi i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 5/2012

Galaretkowe serca

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj przepis na lekki deser walentynkowy. Galaretki przełożone masą z serka waniliowego i śmietany. Banalny w przygotowaniu, wymaga tylko trochę cierpliwości, ponieważ każda warstwa musi stężeć, aby wyłożyć kolejną.

 

Składniki:

  • 3 galaretki (po 75g każda)- użyłam 2 truskawkowych i 1 różowej wieloowocowej
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka waniliowego

 

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygną, wylać 1/3 płynnej galaretki (jeśli używacie trzech takich samych smaków galaretek) do formy o wymiarach 30 x 20 cm i wstawić do lodówki, aby stężała. W tym czasie przygotować masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić i wystudzić. Zimną dodać do masy śmietanowo-waniliowej. Na stężałą galaretkę wyłożyć 1/2 masy i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dalej postępować analogicznie wylewając kolejne warstwy: galaretka, masa, galaretka. Przygotowany deser wstawić do loówki na całą noc. Na drugi dzień foremką w kształcie serca wycinać kształty.

 

Smacznego!

Kulki orzechowe

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Słodkie, czekoladowe kuleczki z mnóstwem chrupiących orzeszków. Alkohol jest w nich wyczuwalny, ale można go zastąpić np. aromatem rumowym. Przyznam, że mnie nie zachwyciły, ale byli tacy którym bardzo smakowały :)

 

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości (100g)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka wódki

 

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wodą postawić miskę, do której wrzucić czekoladę). Lekko przestudzić i utrzeć z masłem i śmietanką. Na koniec dodać alkohol i 3/4 porcji orzechów. Masę wstawić do lodówki na około 30 min. Kiedy lekko zastygnie formować z niej małe kulki i obtaczać w pozostałych orzechach. Umieścić w mini papilotkach. Odstawić na 1 godz. do lodówki.

 

Z powyższych składników wychodzi około 20 mini kuleczek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję