Składniki
Zapraszam na borówkowe pucharki, które mogą być przygotowane z dowolnymi owocami. Ilość cukru należy modyfikować w zależności od słodkości owoców i własnych upodobań smakowych.
Składniki (na 4 porcje):
- 70 g herbatników
- 250 g borówki amerykańskiej
- 400 g serka waniliowego
- łyżka aromatu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 330 ml śmietany 30%
- fix do smietany
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Zmiksować przy pomocy blendera i połączyć z serkiem waniliowym i aromatem. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki masy owocowo- waniliowej i wymieszać, a następnie połączyć powstałą mieszankę z resztą masy.
Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodać pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Połowę bitej śmietany wymieszać z masą borówkową.
Herbatniki zmiksować lub pokruszyć na drobny proszek.
Do pucharków wsypać trochę ciastek, następnie wyłożyć masę owocową do 2/3 wysokości, ponownie trochę herbatników, warstwę bitej śmietany i kleks masy borówkowej. Wstawić na około 30 min. do lodówki.
Smacznego!