Składniki
Wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek i chrupiącą skorupką.
Składniki (12 sztuk):
- 350 g jabłek (3 średnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mąki
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 80 ml oleju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, olejem, jogurtem i jabłkami. Na koniec wsypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Masa będzie dość gęsta.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 30 minut.
Smacznego!
Źródło: Muffiny. Małe ale za to przepyszne.