Babeczki i muffiny

Muffiny bananowe z kremem bananowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo smaczne i baaardzo bananowe muffinki z kawałkami czekolady. Miękkie i wilgotne z czapą pysznego kremu bananowego. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki masła
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 banany
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem. Do miski wrzucić jajko i jogurt naturalny, wymieszać. Następnie roztopić masło, wlać do całości i dołożyć owoce. Ponownie wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia składników. Czekolady pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do masy i wymieszać łyżką.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nałożyć masę do ok. 2/3 wysokości. Piec około 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Babeczki ostudzić.

 

Banany rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Na koniec dodać owoce i krótko miksować. Krem wyciskać na muffinki za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wierzch można posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Vegazone

Muffiny z kremem kawowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna muffinkowa propozycja. Akurat w tej wersji były dla mnie za gorzkie i jeśli robiłabym je po raz kolejny zdecydowanie zmniejszyłabym ilość gorzkiej czekolady. Poza tym bardzo smaczne.

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 85 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju

Krem kawowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka kawy espresso w proszku
  • 2,5 łyżki cukru pudru + do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Czekolady posiekać dość drobno. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać czekoladę.

 

Jajko rozmącić z mlekiem olejem i śmietaną. Połączyć płynne składniki z suchymi i wymieszać do ich połączenia. Ciasto wyłożyć do papilotek, napełniając je do 2/3 wysokości.  Piec około 20 minut. Upieczone muffiny ostudzić i przekroić na pół.

 

Wszystkie składniki na krem kawowy dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy (z końcówką gwiazdki) wycisnąć krem na spód przekrojonych muffinek i przykryć górną częścią. Wierzch również ozdobić kremem. Całość posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.

Muffiny z bananami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny przepis na muffiny, tym razem z bananami i polewą czekoladową. Wilgotne, szybkie do zrobienia- z resztą jak każde muffiny i owocowe. Zapraszam!

 

Składniki (17 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 350 g bananów (3 sztuki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 250 g jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko rozmącić, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, jogurt, zmieszać do połączenia składników. Następnie wrzucić banany i ponownie wymieszać. Masę bananową połączyć z suchymi składnikami.

Formę na muffiny wypełnić papilotkami i do każdej wyłożyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok. 30 minut i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polać wierzch muffinek.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne

Muffiny z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek i chrupiącą skorupką.

 

Składniki (12 sztuk):

  • 350 g jabłek (3 średnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 ml oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, olejem, jogurtem i jabłkami. Na koniec wsypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Masa będzie dość gęsta.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec około 30 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe ale za to przepyszne.

Cynamonowo-kawowe muffiny  z czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kilka dni temu kupiłam książkę z przepisami na muffiny :) jak zawsze chciałabym od razu wypróbować większość receptur. W związku z tym zabrałam się za testowanie tych małych słodkości. W najbliższym czasie możecie się więc spodziewać przepisów nie tylko na słodkie babeczki i ciasteczka, ale również wytrawne muffinki. Na pierwszy ogień poszły lekkie, cynamonowo-kawowe babeczki z czekoladą w środku.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 75 ml zimnej kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, niesłodzonej)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.

 

Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

 

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, jogurtem, olejem i kawą. Do płynnych składników dodać suche i wymieszać do ich połączenia.

 

Do każdej papilotki wyłożyć po pełnej łyżce masy i po 2 kostki czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec 20-25 min. Muffiny przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne

Tartaletki z kremem straciatella i malinami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pozostając w klimacie malinowym zapraszam na bardzo smaczne kakaowe tartaletki z konfiturą, kremem straciatella i malinami. Pyszne połączenie!

 

Składniki:

Tartaletki (ok. 22 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Krem straciatella:

  • 1,5 szklanki kremówki (30%)
  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury malinowej (240g) - użyłam wiśniowej
  • ok. 1,5 szklanki malin
  • listki mięty

 

Przygotowanie:

Mąkę, kakao oraz sól przesiać. Dodać pokrojone w płatki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

 

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 3mm) i wylepić nim foremki na babeczki o średnicy podstawy 6,5 cm (nie trzeba ich wcześniej niczym smarować). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 12 minut. Odstawić do ostygnięcia.

 

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odłożyć trochę do dekoracji (około 1 łyżki), a resztę połączyć z kremówką.

 

Na dno każdej tartaletki wyłożyć po łyżeczce konfitury, następnie po pełnej łyżce masy śmietanowej. Wierzch udekorować malinami, startą czekoladą oraz listkami mięty.

 

Smacznego!

 

Źródło: Magazyn Kulinarny, Poradnik domowy, Nr 9/2013
 

Babeczki podwójnie czekoladowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Babeczki, które według mnie są pyszne. Miękkie ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady przykryte delikatną masą czekoladową na bazie serka mascarpone, czekolady i śmietany. Ja przygotowałam je z okazji Walentynek i udekorowałam serduszkami i właśnie z okazji tego święta życzę Wam dużo miłości każdego dnia, żebyście zawsze czuli się kochani i doceniani, nie tylko 14.02

 

Składniki:

  • 230 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masa:

  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao wymieszać. W drugiej misce przy pomocy miksera połączyć mokre składniki: mleko, olej, aromat waniliowy i jajko. Nie przestając miksować dodawać suche składniki. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekaną czekoladę (na większe kawałki) i wymiesać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je powstałą masą. Piec przez 20 min. w temperaturze 190°C do suchego patyczka (gdy włożymy patyczek do szaszłyków w ciasto powinien być suchy- wtedy ciasto jest upieczone. Jeśli jest oblepiony ciastem i klejący należy kontunuować pieczenie). Babeczki ostudzić i przygotować krem.

 

Śmietanę ubić z cukrem i dodać do niej serek mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Następnie przełożyć ją do masy i wymieszać. Krem czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Można również użyć torebki strunowej i obciąć jej róg. Masę wyciskać na babeczki od zewnątrz do środka tworząc stożek.

 

Smacznego!

łaciate muffinki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Delikatne, dwukolorowe muffiny z wiśniami. Smakują jak ciasto zebra z niespodzianką :)

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • wiśnie z kompotu (bez pestek)

 

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać ze 120 g cukru oraz cukrem wanilionowym. 250 ml mleka połączyć z 2 jajkami i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, po czym do jednej dodać 2 łyżeczki przesianego kakao i wlać resztę mleka. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać na przemian po 1 łyżce jasnej i ciemnej masy. Mniej więcej w połowie wyłożyć wiśnie i kontunuować wlewanie ciasta. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec do suchego patyczka przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystudzić.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, nr 1/2013

Zimowe babeczki z powidłami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Wspaniałe, mięciutkie, czekoladowo - piernikowe babeczki z powidłami. Proste w wykonaniu i koniecznie do zrobienia, ponieważ są pyszne. Niestety nie mam zdjęcia jak wyglądają w środku, ponieważ przygotowywałam je na Święta i umknęło mi to w nawale pracy :(

 

 

Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek.

 

Źródło: przepis wg Doroty, Moje Wypieki

Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Urocze i pyszne babeczki z owocami, które przypadną do gustu nie tylko dzieciom :) Świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu dla najmłodszych, a także jako deser do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je ekspresowo, z uwagi na użycie gotowych babeczek. Gorąco polecam!