Blog kulinarny

Kurczak w sosie musztardowo-pieprzowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jak na pewno zdążyliście zauważyć drób często gości na moim stole. Dziś znowu kurczak, więc kolejne danie na szybko. Zapraszam na filety w lekko ostrym sosie musztardowo-pieprzowym.

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i pokroić w nieduże plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Ugrilować lub podsmażyć na patelni na złoty kolor.

 

W garnku rozgrzać masło z mąką. Następnie wlać bulion, zagotować. Na koniec dodać musztardę i doprawić pieprzem czarnym i pierzem kolorowym. Do sosu wrzucić mięso i całość podgrzać. Danie podawać z ziemniakami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2015

 

Francuskie ciasteczka z kremem waniliowym i owocami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zapraszam na ciasteczka z ciasta francuskiego z samodzielnie przygotowanym budyniem waniliowym. Całość wykończona jest kolorowymi owocami.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na 10 prostokątów. Upiec na złoty kolor w 200°C. W urośniętych poduszkach zrobić zagłębienia.

 

1 szklankę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i ziarnami z laski wanilii. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewać mieszankę mleczno-ziemniaczaną, stale mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą). Ponownie zagotować.

 

Do środka każdego ciasteczka nałożyć krem waniliowy i udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki

 

 

 

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

W końcu wracam. Ostatnio miałam bardzo intensywny okres w życiu, gdzie doba niestety była za krótka. Na szczęście już wszystko wraca do normy.

 

Dziś zapraszam Was na bardzo smaczny obiad, który oprócz walorów smakowych, pięknie się prezentuje. Zatem jeśli spodziewacie się gości i znudziły Wam się tradycyjne dania, a do tego chcielibyście zaskoczyć czymś nowym, ten przepis jest właśnie dla Was.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i naciąć tak, aby powstał jeden duży płat (w razie konieczności rozbić). Pierś natrzeć przyprawą typu Vegeta i skropić oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

 

Na patelni rozgrzać oliwę (około 3 łyżek) i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut. Dodać szpinak (nie ma potrzeby rozmrażania) i smażyć ok. 10 minut. Na koniec wmieszać roztrzepane jajka i doprawić solą oraz pieprzem. 

 

Na płacie mięsa rozłożyć plastry szynki i rozsmarować równomiernie szpinakowy farsz. Całość ścisło zwinąć w roladę. Można dodatkowo związać nicią wędliniarską. Roladę obsmażyć krótko na patelni z każdej strony. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni i dodać około 200 ml wody. Piec około 45-60 min. w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na około 10 min., aby odpoczęło i soki się wchłonęły. Pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz surówką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki Słony

Kopiec kreta

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj zapraszam na ciasto, które dla większości jest znane w wersji z proszku :) Tym razem będzie to o wiele smaczniejsza wersja domowa, bez polepszaczy i konserwantów. Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt, który nawet po kilku dniach nie staje się suchy. Do tego banany, masa śmietanowa z dodatkiem serka mascaprone i czekolady. Po prostu pycha!

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodać kolejno: połowę suchych składników przesianych przez sito, mleko, resztę suchych składników i olej. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temp. 160°C przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Na koniec dodać serek mascarpone i cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wmieszać do masy śmietanowej.

 

Z ciasta skroić wierzch i wydrążyć środek. Odcięte kawałki ciasta pokruszyć.

 

Na dnie biszkoptu ułożyć banany skropione sokiem z cytryny, następnie wyłożyć masę śmietanową tworząc kopiec. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: blog Domowe wypieki u Justyny i Doroty

 

Mięsna pieczeń z cukinią i machewką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na smaczną pieczeń z mięsa mielonego. Dodatek warzyw, oprócz poprawy walorów smakowych, sprawia, że danie ładnie prezentuje się w przekroju. Kolejnym atutem jest prostota przygotowania.

 

Przygotowanie:

Podłużną foremkę o wymiarach 30 x 11,5 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki keksówki wyłożyć szynką, tak by brzeg zachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej).

 

Cukinię, marchew, cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wbić jajka. Następnie dołożyć mięso mielone, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić ręką i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć pozostałe plastry szynki i złożyć do środka wystające brzegi.

Piec w piekarniku około 60 min. w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala

Postne kanapeczki z wędzonym łososiem i mozzarellą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Po ciężkich i tłustych daniach z grilla zapraszam na lekkie i postne kanapeczki. Idealne na wiosenne śniadanie :)

 

Przygotowanie:

Chleb posmarować masłem, następnie ułożyć po kawałku wędzonego łososia. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na każdą kanapeczkę położyć ser, a na wierzch plaster pomidora. Posypać przyprawą do pomidorów lub ziołami prowansalskimi. Wierzch udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym.

 

Smacznego!

Kurczak w mleku kokosowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na ekspresowy obiad. Czasami lubię takie mało skomplikowane przepisy, zwłaszcza, gdy mam mało czasu, wtedy szczególnie je doceniam. Zapraszam na kurczaka w kremowym sosie kokosowym.

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do kurczaka. Na patelnię wlać wodę (do około połowy wysokości), gdy zacznie się gotować dodać mięso. Dusić do momentu odparowania całej wody. Na koniec dodać mleko kokosowe. Chwilę podsmażyć.

 

Smacznego!

Lekko kokosowy sernik z ananasami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na bardzo smaczny, delikatny i kremowy serniczek z kawałkami ananasów i likierem kokosowym.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Ananasy odsączyć z zalewy. Sok z owoców wlać do szklanki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do niej sok z ananasów i dokładnie wymieszać.

 

W dużej misce umieścić ser, likier kokosowy i cukier. Wymienione składniki wymieszać. Ananasy pokroić w kostkę- zostawić 3 plastry do dekoracji. Do masy serowej dodać owoce, a na koniec żelatynę (należy pamiętać, aby najpierw dodać 3 łyżki kremu do żelatyny, a później połączyć z pozostałą masą). Całość wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serowo kokosową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ciasto udekorować plastrami ananasów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Czekoladowa pianka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowo-kawowe. Ma ono konsystencję pianki, nie jest słodkie, ale lekko alkoholowe.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć je do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Białka oddzielić od żółtek. Na garnku z wodą umieścić miskę (tzw. kąpiel wodna), wrzucić żółtka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć garnek z ognia, dodać kawę, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.

Masę czekoladowo-kawową połączyć z kremem żółtkowym. Do całości wlać likier kawowy. Wstawić krem do lodówki.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Identycznie postąpić ze śmietaną.

Bitą śmietanę i pianę z białek połączyć z masę czekoladowo-kawową, dokładnie wymieszać.

 

Gotową piankę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Pasta jajeczna na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Smaczna i prosta pasta, składająca się z kilku składników. Dla wszystkich dbających o formę :)

 

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i rozdrobnić za pomocą sitka (lub pokroić w kosteczkę). Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!