Blog kulinarny

Pizza ze szparagami i sosem jogurtowo-cebulowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

SOS:
DODATKOWO:

Tym razem wersja "białej" pizzy, na białym sosie,  ze szparagami i szynką. Puszyste ciasto, kremowy sos jogurtowy i chrupiące szparagi to połączenie doskonałe. Koniecznie spróbujcie!

 

Przepis

Mąkę wymieszać z solą i cukrem.

Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i oliwą z oliwek.

Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży, przelać zawartość do mąki i zagnieść ciasto. Wierzch oprószyć delikatnie mąką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Blachę wysmarować oliwą z oliwek i równomiernie wyłożyć ciasto.

Wszystkie składniki sosu wymieszać i posmarować nim ciasto.

Cebulę pokroić w piórka, szynkę i mozarellę w kostkę.

Spód posypać startym serem, następnie wyłożyć cebulę, szynkę i szparagi (część pokroiłam). Na wierzch rozłożyć mozarellę.

Piec w temp. 220°C przez ok. 20 minut. Smaczngo!